slide1.jpg slide2.jpg slide3.jpg
Algemeen Apr
4

De Groene Club - LED verlichting en nieuwe CV-installatie!

Nieuws afbeelding De Groene Club is een initiatief van de KNVB, KNHB en KNLTB samen met de provincies Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland om clubs te helpen bij de verduurzaming van hun sportaccommodatie. Veel sportclubs kunnen namelijk besparen. Uit de energiescans in een pilot waaraan 20 voetbal-, 5 tennis - en 5 hockeyclubs meededen uit drie provincies, lijkt dat een club gemiddeld 42.000 kWh elektriciteit en 2.600 m3 gas kan besparen door het nemen van duurzame maatregelen.

Duurzame maatregelen
De meeste clubs kunnen snel en eenvoudig starten met besparen door de binnenverlichting te vervangen voor LED en bewegingssensoren en tijdschakelaars toe te passen. Veelvoorkomende grote maatregelen zijn LED veld- en baanverlichting, zonnepanelen en zonneboilers voor de verwarming van douchewater. Clubs die alle maatregelen uit het energieadvies nemen verdienen hun investering van gemiddeld € 72.500,- in 10 jaar terug.

Energiescan
MHC Epe heeft als een van de weinige hockeyclubs in Nederland meegedaan aan de landelijke energiescan voor sportclubs. Onze verlichting hadden we al verduurzaamd en vervangen door LED verlichting. Uit de rapportage n.a.v. de scan kwam als aanbeveling het vervangen van de CV-installatie naar voren. 

CV-installatie en boiler vervangen
Afgelopen periode heeft installateur Dijkstra-Epe de meer dan 20 jaar oude CV-installatie geheel vervangen en een moderne en energiezuinige installatie geplaatst. Clubhuis en kleedkamers worden nu elk met een eigen HR+ ketel verwarmd en één van deze ketels zorgt ook voor de verwarming van de boiler voor de douches. De gehele installatie wordt met aparte programma’s geregeld (ook op afstand) en het programma is aangepast op de (geplande) activiteiten. Naast een zuinige installatie beschikken we nu ook over een betrouwbare en veilige installatie die weer toekomst bestemd is. De investeringen die hiermee gemoeid gaan wegen op tegen de besparingen die hiermee de komende jaren behaald worden.

We zijn dus als club goed bezig!
Bijlage

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws